Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi. 14 Mart’ta kapılarını sanatseverlere açacak müzede Bizans döneminden mitolojik dünyanın eserlerine geniş bir seçki var

0-22

İki yıl önce, Türkiye Koleksiyonerler Derneği’nin 87 yaşındaki kurucusu, işadamı Yüksel Erimtan 55 yıldır topladığı tarihi eser koleksiyonunu halka açmaya karar verdi ve Ankara Kalesi’nin hemen yanında vakıf çatısı altında bir müze inşa etti. Üç eski evin temeli yok edilmeden tasarlanan Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Ankara’nın ilk özel arkeoloji müzesi olma özelliğini taşıyor. 14 Mart’ta kapılarını açacak müzeyi gezdik. İçeri girer girmez Roma döneminden kalma bir köşe sizi karşılıyor. Nereye dönüp baksanız hikâyelerle dolu eserler… 2 bin eser var Erimtan Müzesi’nde. Dünyadaki en eski görsel belge niteliği taşıyan Fayum Portreleri, eski Kültepe tabletleri, Urartu dönemine ait işlenmiş kemerler, Antik Roma dönemi camlar, Bizans damga mühürleri, mitolojik hikâyeleri bulunan yüzük taşları, Roma ve Helenistik döneme ait sikkeler ve bu dönemlere ait canlandırmalar yer alıyor.
MÜZENİN ‘BİRİCİĞİ’ ALTIN SİKKE
Fakat bir de “müzenin biriciği” eser var. Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nin koleksiyon yöneticisi Selma Ünal’ın anlattığına göre Kırkkale’deki Kapulkaya Barajı’nın yanında bir yerlinin kazısı esnasında bulunan testide tam 21 tane altın sikke çıkmış. Yani bir define! Testiyi bulan kişi sikkeleri ve testiyi Yüksel Erimtan’a satmış. Hepsi birbirinden kıymetli sikkelerin birinin ön yüzünde Roma İmparatoru Valentinion II’nin diademli ve zırhlı büstü, arka yüzündeyse iki imparator ayakta. Bu sikkenin gümüşü Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergileniyor. Ama altını sadece Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde!

GÜNCEL SERGİLER DE OLACAK
Erimtan Müzesi’nin müdürü Emin Mahir Balcıoğlu’yu SanArt ve Sakıp Sabancı Müzesi’nden tanıyoruz. Müze için Ankara’ya yerleşen Balcıoğlu, “Burası küçük ama potansiyeli çok büyük. Çünkü dünya standartlarında bir müze ortaya koyduk” diye anlatıyor. “Mutluyuz. Bu mutluluğumuz önemli bir koleksiyoner Yüksel Bey’in eserleri halka açmasından dolayı. Bunun yanı sıra seneye dünyaca ünlü sergilerin burada sergilenmesi için elimizden geleni yapacağız…” Müze, koleksiyon sergilerinin yanı sıra özel ve çağdaş sanat sergilerine de yer verecek. Bu sergilerin ilk konuğu dünyaca tanınan seramik sanatçısı Alev Ebuziyya. Harmonices Mundi adını taşıyacak sergide sanatçı Ebuziyya’nın 1985-2012 yılları arasında yaptığı 22 eseri yer alacak. Sergi 7 Haziran’a kadar devam edecek.

Urartu kadınlarının takıları Kadın her yerde her dönemde dış görünüşüne dikkat ediyor. Urartu döneminin kuyumcuları buldukları küçük taşları oyarak yüzük ve küpe modelleri çıkarıyormuş. Müzede bir kuyumcu çekici ve taş kalıp da bulunuyor. Zamanında üzerine altın dökülerek yüzük yapılmış.
Roma’dan kalma salyangoz kaşıkları Müzede Roma döneminden kalma eserler arasında kaşıklar var. İlk bakışta çay kaşığına benzese de bu kaşıklar sadece salyangoz yemek için kullanılırmış. Salyangoz, Roma döneminin en sevilen atıştırmalıkları arasında yer alıyor.
İster dinle, ister gez, istersen de yemek ye Müzede resital ve konserlerin verileceği, akustiği mimarlar tarafından en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş bir salon var. Sadece eserlerle değil, güncel sanat aktiviteleriyle de dikkat çekecek Erimtan Müzesi’nin bir de gurme kafesi var. Seçkin şarapların ve özel atıştırmalıkların servis edileceği kafe herkese açık.

Her yaşa SANAT
Müzede koleksiyon sergisine paralel olarak farklı yaş gruplarındaki çocuklar için eğitim ve etkinlikler düzenlenecek. Eğitim programlarından bazıları şunlar: Sikkelerin öneminin ve işlevinin öğretileceği Sihirli Sikkeler, çocuklara kilden tabletlerin yaptırılacağı Bir Dilek Tut…

Ece ULUSUM

http://www.haberturk.com/yasam/haber/1050746-ankaranin-artik-ozel-bir-arkeoloji-muzesi-var

Related Posts

Kalben: Sürekli parlayamam

Ediz Hafızoğlu ve Çağrı Sertel: Transparan takılıyoruz

Ezhel’in annesi Ulya Turgut: Çocuğumun arkasındayım

Caz ve dahası

Lezzetli ama hep aynı Cappadox

Doğu Demirkol: Murat Abi Hazar’ı, ben Bennu Abla’yı kapatacaktım